marți, 28 decembrie 2010

FERMA DE IEPURI

Principalii producatori de carne de iepure sunt: Italia, Spania, Franta, Cehia, Egipt si China. Consumul de carne de iepure cel mai mare este in Italia unde atinge 5,8kg/an pe cap de locuitor, iar in Franta, consumul este de 3kg/an pe cap de locuitor. Acesta ocupatie, in cadrul privat, este cel mai bine dezvoltata pe piata europeana, unde se realizeaza aproximativ 85% din productia mondiala.

Sa facem diferenta intre ferma de iepuri si celelalte ferme

Fata de celelalte animale, iepurele are gestatia cea mai scurta, aceasta fiind de 28-30 de zile, iar femela naste 7-12 pui cu o greutate medie de 50-70g ajungand la varsta de 3 luni la o greutate de 3kg.

Avantajele cresterii iepurilor sunt urmatoarele: 
- sunt foarte usor de crescut; 
- pot fi crescuti in spatii mici: soproane, padocuri etc; 
- custile in care se vor creste nu necesita un spatiu mare, putand fi suprapuse pe 2-3 etaje; 
- intretinerea unei ferme nu necesita multe ore de munca, cel mult 1 ora pe zi; 
- se inmultesc foarte repede, astfel ca, o femela va naste intr-un an 48 de pui; 
- cresterea rapida a puilor; 
- alimentatia nu este costisitoare; 
- valorifica foarte bine nutreturile existente in gospodarie;
- depunerea de carne este cea mai buna in comparatie cu alte animale, astfel ca, pentru un consum de 2,5-3kg de hrana va depune 1kg de carne; 
- au un randament crescut la sacrificare cca. 57-60%; 
- balegarul de iepure se poate valorifica deoarece contine o mare cantitate de substante minerale si este foarte apreciat in cresterea florilor si productia de legume; 
- blana de iepure poate fi vanduta ca subprodus; 
- parul este utilizat in industria de fetru; 
- este foarte bun exemplar ca animal de laborator;

Succes!

Un comentariu: